Parodontologija

Grana stomatologije koja se bavi liječenjem potpornih struktura zuba – parodonta

paordontologija

Vaš doktor

dr. Lana Skorić

Dr. Lana je specijalist više od 6 godina, a svoje vrijeme posvećuje kao specijalist parodontolog u Poliklinici IMED,

Parodontologija je specifičan aspekt stomatologije koji proučava potporne strukture zuba i proučava bolesti i stanja koja utječu na te strukture npr. gingivitis, bolest desni.

specijalist parodontologije,
voditeljica ambulante za parodontologiju

paordontologija, dr. Lana Skorić, IMED

Prema svakom pojedincu postupamo onako kako bismo željeli da se prema nama postupa. Ponosimo se time što pružamo najviši standard skrbi. Trudimo se biti nježni i suosjećajani za sve vaše stomatološke potrebe.

Što je Parodontologija

Parodontologija je grana dentalne medicine koja se bavi liječenjem potpornih struktura zubi tj. zubnog mesa, kosti i vlakana koji se vežu na zube i kost – paradonta

Parodont se sastoji od:

 • gingive (zubno meso)
 • parodontalnog ligamenta
 • cement korijena zuba
 • alveolarni greben
paordontologija, paradont, poliklinika imed

Parodontalna bolest

Parodontalne bolesti su stanja koja zahvaćaju parodont, odnosno tkiva koja podupiru zube. Postoji mnogo različitih oblika, ali najčešći su “gingivitis” i “parodontitis”.

Parodontalne bolesti su jedno od najčešćih stanja od kojih boluju odrasle osobe, ali su među najmanje priznatim.

0 %
ljudi

starijih od 35 godina pati od neke vrste tegoba desni

Parodontitis

Upala potpornog tkiva zuba (parodont). Uloga parodonta je pričvrstit zub uz koštano tkivo čeljusti. Parodontitis spada među najčešće bolesti kod čovjeka. Prouzrokuju ga bakterije iz plaka- zubne naslage, koje zajedno s upalnom reakcijom dovode do oštećenja parodonta.

Posljedice neliječenog parodontitisa vode do gubitka zuba jer se upalni procesi se produbljuju – sve više dolazi do gubitka koštanog tkiva što dovodi do pomičnosti zuba te naposlijetku do gubitka zuba. Razvoj bolesti ne ovisi samo o količini i vrstama bakterija već i o imunološkom odgovoru pojedinca kao i izloženost faktorima rizika poput pušenja, konzumacije alkohola, sistemskih bolesti npr dijabetes, stres.

U početnoj fazi pacijenti ne osjećaju bolove te se zbog toga često dijagnosticira u uznapredovalom stadiju.

 • Crvena, otečena gingiva
 • Krvarenje zubnog mesa
 • Ulceracije
 • Zadah
 • Promjene pozicije zuba u zubnom luku
 • Duži zubi
 • Pomični zubi

Dogovorite svoj pregled

Terapija parodontitisa:

Sve počinje prvim pregledom
Inicijalna faza
Dijagnostički pregled se sadrži od sondiranja dubine džepova te provjere upalnih parametara i pomičnosti zubi te analizu ortopana i uputa u oralnu higijenu te motivaciju pacijenta. Nakon toga slijedi mehaničko odstranjivanje mekih i tvrdih zubnih naslaga iznad razine gingive te struganje i poliranje korijena zuba. Sve se odvija pod lokalnom anestezijom s posebnim ultrazvučnim instumentima i nastavcima namijenjenim za supragingivalno (iznad) i subgingivalno (ispod) odstranjivanje naslaga. 0sim ultrazvučnih instrumenata koriste se i ručni instrumenti -kirete za struganje i poliranje korijena te odstranjivanje upalnog tkiva. U određenim slučajevima je potrebna sistemska antibiotska potpora. Cilj inicijalne faze je smanjiti količinu bakterija u usnoj šupljini te ukloniti upalne procese i smanjiti dubinu džepova. U ovoj fazi potrebne su dvije do tri posjete ovisno da li se radi o generalizranom ili lokaliziranom parodontitisu.
Sve počinje prvim pregledom
Reevaluacija
Nakon nekoliko tjedana od inicijalne faze slijedi procjena stanja parodonta. Ukoliko i dalje postoji prisutnost aktivnih džepova slijedi kirurška korektivna faza to se posebno odnosi na teže dostupna mjesta poput furkacija kod višekorijenskih zuba. U određenim slučajevima kod dubokih džepova postoji mogućnost regeneracije kosti.

Nakon Reevaluacije odlučuje se o sljedećim fazama liječenja

Recall

Nakon postignutih zadovoljavajućih rezultata inicijalne terapije pacijent ulazi u fazu održavanja. U većini slučajeva pacijent dolazi svaka tri do šest mjeseci gdje se provjerava dubina džepova, kontrola krvarenja gingive, kontrola plaka te se profesionalno odstranjuju tvrde i meke naslage na zubima. Bez redovitih posjeta posjeta postoji opasnost da se upala ponovo vrati te će doći do daljnjeg gubitka potpornih tkiva. Za uspjeh parodontološke terapije iznimno je važna suradnja s pacijentom.

Gingivitis

Upalna bolest gingive uzrokovana bakterijama iz plaka. Iz nelječenog gingivitisa se može ali ne mora razviti parodontitis. Za razliku od parodontitisa nema prodiranja u dubinu i stvaranja džepova već pseoudodžepova, te ne dolazi do gubitka koštanog tkiva.

Razvoj gingivitisa: neprimjerenom oralnom higijenom dolazi do stvaranja zubnih naslaga – plak – koji se taloženjem minerala iz sline mineralizira te se na taj način stvara zubni kamenac. On omogućuje napredovanje i rast plaka u smjeru zubnog korijena te se stvara „procijep“ između korijena zuba i gingive zvan džep te se tako razvija Parodontitis.

 • Crvenilo
 • Otečena gingiva
 • Krvarenje gingive
 • Ulceracije, bol
 • Zadah

Terapija

Upute u oralnu higijenu te motivacija pacijenta

Profesionalno odstranjivanje tvrdih i mekih zubnih naslaga.

Redovito odstranjivanje tvrdih i mekih zubnih naslaga.

Dogovorite svoj pregled

Što kažu naši pacijenti

Za naš lijepi osmijeh i prelijepe zube zaslužna je Poliklinika IMED i prelijepo, predivno osoblje. Hvala im od srca.
Zekija Durmisević
Ljubljana
Moja apsolutna preporuka. Prošla sam taj model intervencije prije 3 godine. Izvrsna, profesionalna ekipa. Zahvat je složen, ali rezultat je sjajan, a njihovo praćenje učinka doista ulijeva sigurnost i povjerenje.
Višnja Bunata-Blagović
Hrvatska
Izuzetna profesionalnost i ljubaznost osoblja, izvrsna i cjelovita stomatološka usluga. Preporučam!
Bojan Črtalič
Slovenija

Pacijenti su nam ukazali povjerenje. Dokazali smo rezultatima.

Povjerite nam da ćemo poboljšati vaš osmijeh i vratiti vam normalan način života. Pogledajte što neki od naših bivših klijenata imaju za reći.

Gdje se nalazimo

Jeste li znali?

U zdravoj usnoj šupljini ima preko 300 vrsta bakterija

1 mg plaka sadrži 100 milijuna bakterija

Nakon uspješno odrađene inicijalne faze pacijenti protetskim rješenjima saniraju parodontitisom izgubljene zube. (mostovi, implantati)- multidisciplinarni postupak

Javite nam se