10 najčešćih pitanja o zubnim implantatima

Ugradnja zubnih implantata je jedna od najpopularnijih stomatoloških procedura koja se koristi za zamjenu izgubljenih ili oštećenih zubi. Iako su zubni implantati relativno novi, oni su već postali standardna opcija za pacijente koji traže trajno i prirodno rješenje za svoje probleme sa zubima.

U ovom blogu članku ćemo odgovoriti na deset najčešćih pitanja o zubnim implantatima i ugradnji istih.

zubni implantat

1. Kako se postavljaju zubni implantati?

Postavljanje zubnih implantata je invazivna procedura koja zahtijeva precizno bušenje i postavljanje titanskog implantata u čeljust. Nakon što se zubni implantat postavi, potrebno je nekoliko mjeseci za integraciju implantata s čeljusnom kosti prije nego što se može postaviti nadogradnja i krunica.

2. Koliko dugo traje proces ugradnje implantata?

Ukupno vrijeme za ugradnju zubnih implantata može varirati ovisno o specifičnim potrebama pacijenta i individualnom postupku. Obično proces ugradnje implantata traje svega 10ak minuta a do potpunog implantata sa krunicom može proći do tri mjeseca.

3. Koliko košta ugradnja zubnih implantata?

Cijena ugradnje zubnih implantata također ovisi o individualnom postupku i potrebama pacijenta. Općenito, ugradnja jednog implantata košta od 1000 do 1500 eura, ovisno o klinici, geografskoj lokaciji i željenim preferencijama pacijenta.

4. Jesu li zubni implantati bolni?

Većina pacijenata doživljava minimalnu nelagodu nakon ugradnje implantata, ali se bol može ublažiti uzimanjem propisanih lijekova protiv bolova. Pacijenti također mogu primijetiti oticanje i modrice u području ugradnje implantata.

5. Koliko dugo traju zubni implantati?

Zubni implantati su izuzetno trajni i te zubni implantati koje ugrade specijalisti u poliklinici IMED imaju doživotnu garanciju ako se pravilno održavaju. Redoviti posjeti stomatologu i održavanje dobrih oralnih higijenskih navika ključni su za dugotrajnu učinkovitost implantata.

6. Mogu li se implantati koristiti za zamjenu svih zubi u ustima i stvaranje novog osmijeha?

Da, implantati se mogu koristiti za zamjenu svih zubi u ustima. All on 4, All on 6 i Full arch implantati su popularni tretmani koji koriste implantate za zamjenu svih zubi u gornjoj ili donjoj čeljusti. A poliklinika imed nudi i Full Arch Concept za najteže slučajeve bezubosti uz pomoć specijalnih implantata. (pterigoidni, subnazalni i transsinusnih implantati)

7. Koliko dugo traje proces za zamjenu svih zubi implantatima?

U poliklinici IMED ugradnju privremenih implantata (za cijelu čeljust) moguća je u jednom kirurškom zahvatu u općoj (potpunoj) anesteziji. Dok vi spavate, mi radimo.

Postupak za zamjenu svih zubi implantatima (Finalni rad) ovisi o individualnom postupku i potrebama pacijenta, ali općenito, proces može trajati do nekoliko mjeseci (u prosjeku većinom za 3 mjeseca od stavljanja privremenih zubi). Uključuje postavljanje implantata, nadogradnju i krunice, te detaljne konzultacije sa stomatologom kako bi se osigurala optimalna funkcija i estetika.

8. Mogu li svi pacijenti dobiti zubne implantate?

Ne, nisu svi pacijenti dobri kandidati za zubne implantate. Pacijenti s određenim zdravstvenim stanjima, kao što su nekontrolirani dijabetes, srčane bolesti ili autoimune bolesti, mogu biti nepovoljni za ugradnju implantata. Također, pacijenti s nedovoljnom čeljusnom kosti mogu zahtijevati dodatne kirurške zahvate ili presađivanje kosti prije nego što se mogu postaviti implantati što je moguće u Poliklinici IMED.

9. Kako se održavaju zubni implantati?

Održavanje zubnih implantata jednostavno je kao i održavanje prirodnih zubi. Pacijenti bi trebali redovito četkati i čistiti zube, koristiti zubni konac i izbjegavati loše navike poput pušenja. Također je važno posjetiti stomatologa na redovitim kontrolama kako bi se osiguralo da su implantati u dobrom stanju.

10. Postoji li rizik od komplikacija nakon ugradnje implantata?

Kao kod svake kirurške procedure, postoji određeni rizik od komplikacija nakon ugradnje zubnih implantata. Ove komplikacije mogu uključivati ​​infekcije, oštećenja živaca ili gubitak implantata. Međutim, rizik od komplikacija je relativno nizak, a stomatolozi rade s pacijentima kako bi osigurali najbolje moguće rezultate.


U zaključku, ugradnja zubnih implantata je popularna opcija za zamjenu izgubljenih ili oštećenih zubi. Iako postupak može biti invazivan, zubni implantati su izuzetno trajni i mogu trajati cijeli život. Pacijenti trebaju razgovarati sa svojim stomatologom kako bi saznali više o svojim individualnim potrebama i saznali jesu li kandidati za ugradnju zubnih implantata.

Ispuni kratki upitnik i dogovori besplatan prvi pregled kod naših specijalista.