HOLLYWOOD SMILE  – što se krije iza popularnog estetskog trenda?

Pojam “Hollywood Smile” odnosi se na izrazito bijele zube savršenog oblika, koji su često prisutni kod poznatih osoba i celebritija. Ovaj estetski trend promovira ideju da je jedan specifičan tip osmijeha—besprijekorno bijel i simetričan—ideal ljepote, što može stvoriti nezdrave društvene norme.

Estetika ispred zdravlja

Kao stomatološkoj Poliklinici zadatak nam je brinuti prvenstveno o zdravlju naših pacijenata i njihovih zubi i desni. Estetika ne smije kompromitirati zdravlje istih, već dolazi kao posljedica na zdravu i saniranu situaciju u usnoj šupljini. Estetskim zahvatima možemo samo poboljšati izgled zubi, no ne pod svaku cijenu.

Zubi kao modni trend

Zubi su danas modni trend, zdravlje se stavlja u drugi plan, a naglasak je na estetiku. Odraz je to društvenog i medijskog utjecaja u kojem se velika pažnja pridaje vanjskom izgledu i „idealnoj ljepoti“.  Mladi se sve češće odlučuju na estetske zahvate kako bi izgledali kao svoji idoli, donose slike poznatih osoba u želji da izgledaju potpuno isto, čime se gubi autentičnost, posebnost, individualnost, a vrlo često i zdravlje.

Izrada zubnih krunica i ljuskica

Za izradu protetskih nadomjestaka poput zubnih krunica ili ljuskica potrebno je obrusiti krunu zuba u većoj ili manjoj mjeri ovisno o vrsti rada za koju se pacijent odlučio. Kod krunica se zub brusi većim dijelom, dok se kod ljuskica brusi površina zuba čime se skida zubna caklina. U oba slučaja, jednom kad se zubi obruse nema povratka. 

Medicinske indikacije za protetske nadomjestke

Bitno je napomenuti da za izradu protetskih nadomjestaka postoje medicinske indikacije poput:

  • ozbiljnog oštećenja zuba poput puknuća ili karijesa,
  • nedostatka zuba,
  • ako je zub liječen pa ga je potrebno zaštititi od vanjskih utjecaja.

Pacijentima koji su kandidati za izradu protetskih nadomjestaka, uvijek preporučamo prirodnu boju i izgled zuba kojima će se postići funkcijski i estetski sklad, a zadržati prirodnost i autentičnost.  Zubi su prirodno blago žućkaste boje pa prilikom izrade protetskih radova uvijek preporučamo lagano svjetlije i bjelje nijanse, no vodimo računa da jako bijele, „bleach“ boje, mogu odati dojam neprirodnog i umjetnog osmijeha. Osim boje, treba voditi računa i o obliku i veličini zuba koji moraju odgovarati fizionomiji lica pacijenta.

Prilikom dizajniranja i planiranja osmijeha svakom se pacijentu posvećujemo individualno i radimo jedinstven plan terapije sve u svrhu izrade savršenog osmijeha upravo za tog konkretnog pacijenta. Ne stoji svakome ista veličina, oblik pa ni boja zuba i zato je definicija „hollywood smile-a“ za svakog pacijenta drugačija.

Izbjeljivanje zubi

Pacijentima koji imaju lijepe i zdrave zube, bez većih oštećenja i nepravilnosti koji su medicinska indikacija za izradu protetskih nadomjestaka, preporučamo izbjeljivanje zubi. To je siguran i bezbolan postupak kojim će se postići željeni efekt bjeljih zubi bez oštećenja zubne cakline i općenito zdravlja vaših zubi. Važno je naglasiti da se, za sigurne i dobre rezultate, izbjeljivanje treba raditi pod kontrolom i uz odobrenje doktora dentalne medicine.

Izbjeljivanje zubi, Poliklinika IMED

U Poliklinici i dnevnoj bolnici IMED svakog pacijenta nastojimo osvijestiti da je pravi osmijeh onaj koji odražava zdravlje, sreću i autentičnost, bez obzira koliko je savršen u očima „Hollywooda“.

Ukoliko želite svoj osmijeh učiniti savršenim javite nam se za besplatan pregled i konzultacije.

Ispuni kratki upitnik i dogovori besplatan prvi pregled kod naših specijalista.