Jeste li kandidat za zubne krunice ili ljuskice?

Kako bi se postigao savršen balans funkcionalnosti i estetike vašeg osmijeha, važno je razumjeti razlike između zubnih krunica i zubnih ljuskica. Naši specijalisti iz područja dentalne protetike i estetske stomatologije pažljivo su objasnili obje metode, sve u svrhu pronalaženja idealnog rješenja za vašu dentalnu situaciju.

Kada su zubne krunice najbolje rješenje

Iako obje metode zahtijevaju adekvatnu pripremu i preciznost prilikom izrade, zubne krunice su rješenje kada su zubi ozbiljnije oštećeni, bilo da se radi o puknuću, karijesu ili nakon endodontskog liječenja. U takvim slučajevima, krunice služe kao štit od vanjskih utjecaja, produžujući vijek trajanja zuba. Različiti materijali za izradu krunica uključuju:

  • Porculanske krunice
  • Keramičke krunice
  • Metalne krunice
  • Kombinirane metal-keramičke krunice

Krunicama se također saniraju nedostaci u funkciji ili zagrizu, pružajući finalno rješenje za pacijente s bolovima ili smetnjama u čeljusnim zglobovima. Moguće je korigirati položaj, oblik i boju postojećih zuba. Zubne krunice se koriste i za nadoknadu bezubih prostora, pružajući rješenje u obliku dentalnih mostova za one koji nisu kandidati za implantate.

Prikaz zubi jedne osobe prije i poslije primjene zubnih krunica.

Zašto odabrati zubne ljuskice

Zubne ljuskice su idealno rješenje za pacijente s minimalnim nesavršenostima oblika, veličine ili boje zuba. Naglasak kod zubnih ljuskica je strogo na estetskom aspektu, s minimalnim korekcijama koje maksimiziraju estetski efekt i postižu “hollywood smile”. Tehnika izrade ljuskica uključuje minimalno brušenje zuba, što štedi zubnu caklinu. Ovaj postupak je brz, manje invazivan i omogućuje lakši oporavak.

Prikaz zubnih ljuskica.

Kako odabrati između zubnih krunica i ljuskica

Izbor između zubnih krunica i zubnih ljuskica ovisi o brojnim faktorima poput individualnih potreba pacijenta i složenosti dentalne situacije, estetskim preferencijama, te izazovima funkcijske prirode.

Prikaz postavljenih zubnih ljuskica

Naš stručni tim specijalista stomatološke protetike, na prvom će pregledu spremno odgovoriti na sva vaša pitanja kako bi zajedno pronašli najbolje rješenje za prekrasan, zdrav i funkcionalan osmijeh.

Ispuni kratki upitnik i dogovori besplatan prvi pregled kod naših specijalista.