Što je bruksizam?

Nelagodna i tupa bol u čeljusti, napetost mišića lica, nesuvisle glavobolje, preosjetljivost zubi, simptomi su koji pokazuju da patite od bruksizma.

Bruksizam se smatra problemom modernog doba u kojem je tempo života izrazito užurban i stresan. Vrlo je učestao te se pojavljuje kod nešto manje od 30% populacije, a češće se uočava kod žena. Odnosi se na uvjetovano škripanje i stiskanje zubi koje se može događati i u budnom stanju, no najčešće se odvija u snu i nesvjesno. Sile koje tada djeluju na zube i čeljusne zglobove puno su jače nego kod uobičajenog žvakanja

Što uzrokuje bruksizam

Bruksizam uzrokuju unutarnje tegobe poput prevelikog stresa, napetosti ili anksioznosti kojima smo često izloženi u modernom, ubrzanom tempu života i rada. Stres koji se nakuplja tokom dana najčešće se iskazuje noću, nepravilnom aktivnošću čeljusnih mišića.

Osim stresa, može se javiti i kao nuspojava na konzumaciju određenih lijekova i supstanci. Prekomjerno konzumiranje kave, duhana, alkohola ili droga, također može pogodovati razvoju bruksizma.

Uz sve navedeno, može biti i genetski uvjetovan. Istraživanja pokazuju da 21-50% osoba koje škripe zubima u snu imaju člana obitelji koji ima ili je imao isti problem.

Simptomi bruksizma

Škripanje i stiskanje zubima najčešće se manifestira tijekom noći, što čini ovaj problem teško uočljivim samoj osobi sve dok netko drugi ne primijeti neobične zvukove ili dok se ne pojave prvi fizički simptomi. Ovi simptomi uključuju:

  • Preskakanje u temporomandibularnom zglobu,
  • Čeljusnu bol,
  • Vidljivu istrošenost zubnih površina
Prikaz ženske osobe koja ima bolnu zubnu čeljust

Kako bruksizam utječe na zube

Bruksizam može dovesti do negativnih posljedica ne samo za zube, već i za cijeli žvačni sustav. Uslijed hiperaktivnosti čeljusnih mišića dolazi do prekomjernog trošenja zubi i zubne cakline. Jednom kada se caklina izgubi, teško ju je vratiti, pa je važno djelovati preventivno. Uslijed trošenja zubi i cakline javlja se problem izrazite preosjetljivosti. Ako se pravovremeno ne uoči, kontinuirano trošenje zubi može dovesti do sniženja zagriza i vidljivih promjenama u izgledu lica, te doprinijeti takozvanom „staračkom izgledu“.

Pacijenti obično ne povezuju ove simptome s bruksizmom i traže pomoć stomatologa tek kada problem postane ozbiljniji, što čini liječenje kompliciranijim, dugotrajnijim i skupljim.

Liječenje bruksizma- terapija prilagođenim udlagama

Za pacijente koji pate od bruksizma dostupne su različite metode olakšavanja simptoma, pri čemu se najčešće koriste specijalizirane relaksacijske i stabilizacijske udlage. Svaka od ovih udlaga izrađuje se po mjeri, temeljem otisaka zuba pacijenta, kako bi savršeno pristajale i prilagodile se njegovom zagrizu. Materijal iz kojeg se udlage izrađuju je dovoljno čvrst da spriječi prekomjerne i agresivne pokrete donje čeljusti. Udlage su dizajnirane za nošenje tijekom spavanja, udobne su, ne uzrokuju bol, a njihovo trajanje nošenja određuje stomatolog na temelju stupnja razvoja bruksizma.

Ako u ovom opisu prepoznate sebe ili nekoga bliskog i primijetite znakove bruksizma, slobodno nam se obratite za pouzdan savjet i stručnu pomoć. (dodati kontakt formu za prijavu za prvi pregled)

Ispuni kratki upitnik i dogovori besplatan prvi pregled kod naših specijalista.