Razmišljate li o ugradnji dentalnih (zubnih) implantata?

Prirodni zubi su, bez sumnje, najbolje rješenje za sve funkcije usne šupljine i najbolje nam odgovaraju. Ipak, u brojnim situacijama dolazi do gubitka jednog ili više zubi. Glavni uzroci često su povezani s brzim životnim tempom i stilom života koji mogu dovesti do loše oralne higijene. Osim toga, genetske predispozicije mogu igrati veliku ulogu u gubitku zubi, a na njih često ne možemo utjecati kao i na nezgode. U takvim situacijama idealno rješenje su dentalni (zubni) implantati.

Najmodernije doživotno rješenje koje danas pruža stomatologija je ugradnja zubnih implantata. Visokokvalitetna opcija koje je najbliža alternativa prirodnim zubima i vraća potpunu funkcionalnost i estetiku.

U Poliklinici i dnevnoj bolnici IMED, specijalizirani smo za ugradnju zubnih implantata, do danas s više od 20 000 uspješno postavljenih implantata vratili smo osmijeh na lica preko 7000 pacijenata zadovoljnih s našim uslugama.

Zašto nam je važno razumijevanje uzroka gubitka zuba?

U IMED-u, detaljno pristupamo svakom pacijentu. Razumijevanje uzroka gubitka zuba omogućava nam da kreiramo sigurna, trajna i individualizirana rješenja te pravilan pristup liječenju. Naš tim, sastavljen od specijalista iz različitih područja dentalne medicine, zajedno radi na tome da pruži sveobuhvatnu skrb posebno prilagođenu svakoj osobi.

IMED ima najveći broj specijalista dentalne medicine na jednom mjestu

Jedina smo poliklinika koja okuplja najveći broj specijalista dentalne medicine na jednom mjestu. To znači da 5 specijalista iz različitih područja dentalne medicine sudjeluje u procesu terapije, od prvog dana do predaje rada, što osigurava individualno prilagođene planove liječenja i vrhunski nadzor na svakom koraku.

Što je zapravo zubni implantat?

Zubni Implantat je mali vijak koji se ugrađuje u kost gornje i donje čeljusti i služi kao zamjena za korijen izgubljenog zuba. Riječ je o “umjetnom” korijenu, izrađenom od plemenitog metala titana, koji je najbiokompatibilniji materijal za ljudsku kost. 

Može li zubni implantat ispasti ili ga tijelo odbaciti?

Iako su takvi slučajevi jako rijetki, postoje određene situacije koje mogu dovesti do ispadanja ili odbacivanja implantata. Među glavnim razlozima su nedovoljna osteointegracija (proces povezivanja implantata s kostima), infekcije oko implantata, mehanička oštećenja, loša oralna higijena, ili čak nedostatak kosti potreban za podršku implantatu.

U slučaju odbacivanja ili ispadanja implantata, važno je bez odgode konzultirati se sa stomatologom kako bi se utvrdio najbolji tijek djelovanja. Liječenje u tom slučaju može uključivati uklanjanje implantata, liječenje infekcije i nakon perioda ozdravljenja, mogućnost ponovne ugradnje implantata.

Kako znati koliko implantata mi je dovoljno?

Broj zubnih implantata koji se može ugraditi varira ovisno o specifičnim potrebama i stanju usne šupljine pojedinca. Odluka je individualna. Za svaku poziciju i za svakog pacijenta treba odabrati pravilnu terapiju i ne postoji univerzalno rješenje koje svima jednako odgovara. 

  • Za osobe kojima nedostaje samo jedan zub, ugradnja pojedinačnog implantata predstavlja efikasniju opciju u odnosu na tradicionalni most bez implnatata, jer ovaj pristup ne zahtijeva brušenje susjednih zubi, što znači da postupak ostavlja preostale zube netaknutima.
  • Kada je riječ o višestrukom gubitku zubi, implantati mogu poslužiti kao osnova za mostove, koji se sastoje od nekoliko povezanih krunica. Ti implantati mogu biti samostalni ili u kombinaciji s preostalim prirodnim zubima.
  • Za potpuno bezube pacijente, Implantološki tim poliklinike IMED nudi rješenja All-on-4 i All-on-6, gdje se 4 do 6 implantata koristi kao temelj za cijeli most gornje ili donje čeljusti. Ovom metodom se ugrađuju implantati prema najsuvremenijim terapijskim konceptima te je moguće rješenje i kod osoba koje imaju vrlo malu količinu kosti u usnoj šupljini.
  • U ekstremnim slučajevima bezubosti, kada ni All-on-4 nije riješenje, posežemo za IMED Full Arch Concept-om. Upotrebom naprednih kirurških tehnika i specijalnih implantata i dalje je omogućeno fiksno protetsko rješenje za najteže slučajeve.

Pacijenti koji se suočavaju s nedostatkom kosti u gornjoj čeljusti, čime klasični zubni implantati nisu mogući, ili oni koji su doživjeli neuspjehe u prethodnim implantološkim zahvatima, svoje rješenje mogu pronaći u IMED-u.

Naš implantološki tim, pod vodstvom mr. sc. Krmpotića, specijaliziran je za složene slučajeve, i nudi inovativne pristupe kao što su zygomatični i pterygoidni implantati.

  • Zygomatični implantati su posebno osmišljeni za pacijente s izraženim gubitkom kosti u gornjoj čeljusti, jer se efikasno sidre u jagodičnu kost, čime se osigurava stabilna osnova za implantate čak i kada tradicionalni pristupi nisu opcija.
  • S druge strane, pterygoidni implantati pružaju ključnu potporu na stražnjem dijelu gornje čeljusti, omogućavajući time fiksiranje mostova bez potrebe za invazivnim zahvatima poput sinus lift-a ili augmentacije kosti.

Zahvaljujući naprednim tehnikama, Poliklinika IMED uspijeva vratiti osmijeh na lica pacijenata, čak i u najizazovnijim okolnostima.

Koliko traje postupak ugradnje jednog ili više implantata?

Postupak ugradnje jednog zubnog implantata je brz. Zahvat traje svega 15 minuta i obavlja se tijekom jedne posjete.

Za složenije slučajeve, poput All-on-4 i All-on-6 zahvata, potreban je nešto duži vremenski okvir. No, zahvaljujući specijaliziranom IMED All-on protokol-u, i te intervencije uspješno se provode unutar jednog zakazanog termina. Naš pristup omogućava da se čak i najzahtjevniji zahvati završe unutar 24 sata.

Konkretno, proces funkcionira tako što se prvog dana izvodi operacija, a već drugi dan pacijenti dobivaju privremeni most koji je funkcionalno usporediv s konačnim radom. Konačni, trajni most instalira se nakon otprilike tri mjeseca, čime se završava cijeli postupak.

Ova metoda omogućava potpunu funkcionalnu i estetsku rehabilitaciju u jednom danu, čak i za najizazovnije slučajeve. Pružamo optimiziranu terapiju koja u rekordnom vremenu transformira osmijehe, istovremeno osiguravamo da je cijeli proces što ugodniji i bezbolniji za pacijenta.


Ugradnja zubnih implantata u potpunoj anesteziji

Dok vi spavate, mi radimo

Pacijenti koji izaberu potpunu (opću) anesteziju proći će postupak bez svijesti, u dubokom “snu”.

Nakon završetka zahvata na oralnoj kirurgiji, odmaraju u našoj Dnevnoj bolnici gdje oporavak može trajati i do nekoliko sati.

Pacijenti koji dolaze izvan Zagreba imaju mogućnost prenoćiti u našim moderno opremljenim apartmanima, kako bi izbjegli stres i organizaciju povratka kući istog dana, te se u miru posvetiti ključnim prvim satima oporavka. Da bi boravak bio što ugodniji i bezbrižniji, medicinska sestra je uvijek na raspolaganju za pružanje podrške i odgovaranje na bilo kakva pitanja vezana uz oporavak.


Postavljanje zubne krunice kod ugradnja jednog ili više implantata

Nakon ugradnje implantata započinje proces u kojem implantat srasta s kosti i postaje potpuna zamjena korijenu zuba. Taj proces traje otprilike 3 mjeseca nakon čega pacijent dolazi na postavljanje zubne krunice.

Zubne krunice, poznate i kao navlake za zube, protetska su rješenja koja nadomještaju dio ili cijelu krunu zuba. Vraćaju prirodan izgled zubu te ponovno uspostavljaju njegovu funkciju.

U Poliklinici i dnevnoj bolnici IMED, pacijent može birati između

  • potpune keramičke krunice,
  • metal-keramičke krunice i
  • cirkonske krunice.

Veličina, oblik i boja zubnih krunica su jedinstvene, vizualno se miješaju s ostatkom zubi i postižu potpuno prirodan izgled. Sama zubna krunica izrađuje se u našem zubotehničkom laboratoriju od strane naših dentalnih tehničara koji tijekom cijele terapije vrlo blisko surađuju s doktorima te su uključeni u svaki korak zahvata kako bi pacijent dobio upravo onakav zub kakav želi.

Doživotni zub uz pravilnu oralnu higijenu

Dugovječnost implantata ovisi o dosljednoj oralnoj higijeniredovitoj kontroli kod stomatologa i općem zdravlju.

Preporuka je redovito ići na pregled i raditi profesionalno uklanjanje zubnog kamenca i plaka kod stomatologa, barem 2 puta godišnje. Uz to redovito četkati zube i koristit zubni konac.

Uz pravilnu redovnu oralnu higijenu i dobro sistemsko zdravlje implantati mogu trajati dugi niz godina pa i cijeli život!

Koja je cijena zubnih implantata?

Cijena zubnih implantata varira ovisno o specifičnim potrebama i situaciji svakog pacijenta. Svaki slučaj je jedinstven, stoga pristupamo svakom pacijentu individualno i prilagođavamo cijenu prema konkretnim zahtjevima i okolnostima vašeg liječenja.

Za sve zainteresirane, nudimo Besplatni prvi pregled i konzultacije kod naših specijalista. Tijekom ovog susreta, obavit ćemo i besplatno snimanje ortopana ili CBCT kako bismo dobili cjelovitu sliku vašeg stanja. Nakon toga, možete očekivati neobvezujuću ponudu koja će detaljno objasniti sve aspekte predloženog liječenja, uključujući i točnu cijenu. Obratite nam se s povjerenjem i korak ste bliže osmijehu o kojem ste oduvijek sanjali.


Izvori:

Ispuni kratki upitnik i dogovori besplatan prvi pregled kod naših specijalista.